Grap met transparante container serieus onderwerp bij gedragswetenschappers

Artikel geplaatst op 6 april 2012

De 1 april grap van ROVA, TWENTEMILIEU, ESE, NVRD en GEMEENTE ZWOLLE is serieus opgepakt door het blog: OTHER(W)EYES.

Other[w]eyes is een advies- en onderzoeksbureau dat slimme en innovatieve interventies bedenkt om gedrag te veranderen. het doorzichtig maken van een afvalcontainer om op die wijze via sociale druk afvalscheidingsgedrag te bevorderen werd door het blog van Other(w)eyes gezien als een goede poging.

Het is dat het juridisch wat lastig wordt maar anders zou het dus niet eens zo'n gek idee zijn....?

Tijdens het NVRD congres op 24 mei in Dalfsen zal de spreker Paul Moers, marketingdeskundige nog terug komen op het gedragsaspect bij afvalscheiding en de transparante container.

artikel op BLOG Other(w)eyes:

"De doorzichtige bak wordt getest!

 
In de blog op 22 augustus jl. vroeg ik mij af of een doorzichtige bak bij kon dragen aan minder zwerfafval op straat. Gisteren bracht Twente Milieu een persbericht uit dat zij een pilot gaan doen met doorzichtige containers!

 

Citaat uit het persbericht:
“Deze container is gemaakt van transparant en hergebruikt kunststof. De container zal dus doorzichtig worden. Het doel hiervan is dat de inwoners beter afval gaan scheiden. Daarnaast kunnen de afvalinzamelaars ROVA en Twente Milieu de container laten staan indien er nog grondstoffen in zitten als papier, gft, plastic verpakkingsmateriaal, textiel, en glas.. Het betreft een eerste pilot waarvan de effecten gedurende 4 maanden worden gemeten..”


Sociale druk
Goed dat er zulke experimenten gedaan worden en we zijn erg benieuwd naar de resultaten! In het persbericht wordt met nadruk genoemd dat sociale druk het gedrag van mensen gaat beïnvloeden. Ik kan me zeker voorstellen dat sociale druk een rol speelt: als de buurman kan zien dat jij een lading batterijen in je doorzichtige container dumpt denk je er misschien nog wel een keertje extra over na. Ook kan sociale bewijskracht een positief effect hebben als de meerderheid zijn afval goed scheidt. Als het echter zo is dat mensen nu bij de meerderheid zien dat zij het afval ook niet netjes scheiden, kan leiden tot negatieve sociale bewijskracht en dus ook niet netjes scheiden. Dit wordt mogelijk opgevangen door het feit dat in de pilot de afvalophalers containers niet meenemen als zij zien dat er dingen in zitten die er niet in horen (als ik het persbericht goed begrijp).
Risico op gevoel van manipulatie
Los van het feit dat het interessant is welk effect de inzet van technieken op het gedrag van mensen heeft, is er in het persbericht ook een interventie gedaan die de resultaten mogelijk kan verstoren. In het persbericht wordt benadrukt dat door sociale druk het afval beter gescheiden wordt. Dit heeft als risico dat mensen niet meer hun natuurlijk gedrag als reactie op de interventie vertonen, maar zich bewust zijn van het feit dat hun gedrag geobserveerd wordt in de pilot. Dit kan als gevolg hebben dat zij het gevoel hebben dat ze gemanipuleerd worden en weerstand krijgen. Het risico is bijvoorbeeld dat er een boemerang effect optreed: mensen gaan bijvoorbeeld extra hun best doen om niet-restafval in zakken te stoppen zodat de ophalers het nog niet kunnen zien. De andere kant op kan ook: de resultaten worden vertekend positief. De pilot kan als effect hebben dat mensen extra hun best gaan doen, omdat ze weten dat hun gedrag geobserveerd wordt. Als de doorzichtige containers na de pilot ‘normaal’ ingevoerd worden, kan het effect wel eens minder positief zijn.
Als de onderzoekers hier het natuurlijke gedrag van de bewoners hadden willen observeren, hadden ze beter niet kunnen communiceren dat sociale druk een rol speelt. Dat weten we namelijk ook niet zeker en is een van de mogelijke verklaringen voor het gedrag. Desondanks blijven we benieuwd naar de uitkomsten van dit onderzoek!"
Bron: http://otherweyes.blogspot.com/

Twitter

Nieuws

Verbind elkaar: Laat uw netwerk weten dat u komt!

Meer dan 300 gasten zullen op donderdag 24 mei a.s. het NVRD-congres 2012 in Dalfsen gaan bijwonen. ...

lees meer

Cascade biomassa

CE Delft gaat in kaart brengen wat de positieve effecten zijn als biomassa zoveel mogelijk gecascade...

lees meer

Atsma volgt ontwikkelingen storten van afval op de voet

Staatssecretaris Atsma heeft toegezegd de ontwikkelingen rond het storten van afval intensief te vol...

lees meer

Groningen in één dag schoon Wil de Orka werkt zwerfvuil de stad uit

Op zondag 15 april staat Wil de Orka, een ruim 9 meter grote orka van staal en visnetten, op de VISm...

lees meer

3e Kringloopwinkel De Schalm in Haarlem is een webshop

Kringloopwinkel De Schalm opent een nieuwe winkel. Dit is de derde winkel van De Schalm en ditmaal i...

lees meer
Meer nieuws...